builderall


Mindegyik vezet? azt lltja, hogy szeretn jobb tenni a vllalkozst (persze csak miutn elegend? profitot termelt az adott hnapban ?) s a legtbbjk tisztban van azzal is, hogy ez els?sorban a frontvonalbeli alkalmazottakon mlik. Szerintnk viszont az a nagy helyzet, hogy nem a beosztottak dolga, hogy jszer? mdszereket talljanak ki az rrs nvelsre vagy a csapaton bell kialakult feszltsgek cskkentsre ? hanem a tid! S?t tovbb megynk: egyltaln nem vrhatsz el ilyen mrtk? odaadst s figyelmet a munkatrsaidtl, hacsak nem adsz nekik ehhez megfelel? tmogatst s konkrt utastsokat!


me egy plda: 2005-ben nyitott a Rickshaw Dumpling Bar (ez egy zsiai gyorstteremlnc Amerikban, amely hrom tteremmel, egy utcai bfvel a Times Square-en, ngy mobil teherautbl ll flottval s egy kiskereskedelmi lelmiszerzlettel rendelkezik ? a szerk.). Az vek sorn tbbszr teszteltk az j teleket, hogy kiderljn rdemesek-e arra, hogy lland jelleggel felkerljenek az tlapra. Hogy ezt kidertsk, megkrtk az ttermi alkalmazottakat, hogy az sszes jfajta tel legyen rendelhet?. Ha a vendg ezek kzl krte valamelyiket, akkor a pincrnek meg kellett t?le krdeznie, hogy: "Mirt vlasztotta az j menpontot?". Ha a vendg nem tudta ezt els?re megmondani, akkor mshogy kellett feltenni a krdst, pl.: ?Tetszett esetleg valamelyik sszetev?je az j telnek vagy ma inkbb csak ehhez volt kedve??


Voil, ez semmi tbb, ahogy olvasink is ltjk, csak egy egyszer? krd?v, mellyel a vendgek hangot adhattak a vlemnyknek, a Rickshaw frontvonalbeli dolgozi pedig kiderthettk, hogy mit szeretne pontosan a vendg. Azzal, hogy a pincreket megrtk r, hogy ilyen krdseket tegyenek fel, tulajdonkppen szveges vlaszokk alaktottk t a vev?i visszajelzseket, amik amgy csak rtkestsi szmok lettek volna. Ez egy j pldja annak, hogy a cl sosem csak magnak a termknek vagy szolglatsnak az eladsa, azt is meg kell rteni, hogy mit?l lesz vonz a vev?knek!



Az alkalmazottakat persze nem csak gy lehet bevonni egy projektbe, hogy feladatokat osztasz nekik, hanem gy is, hogy hajland vagy elismerni s rtkelni az tleteiket (s?t odig megynk, hogy fizetsz is rtk).


Ezt akkor tanultam meg, mikor egyszer Californiban jrtunk s egy hideg ?szi napon beltnk a prommal egy tl Hank's Clam Chowderre egy tkezdben a Rhode Island-i Narragansettben. Az els? nhny meleg kanlnyi zletes, ss, ss, kapros leves olyan varzslatos volt, hogy lmlkodva megkrdeztem a kiszolglt: "Amgy ki az a Hank?" Nevetett, s kedvesen mondta, hogy az egyik volt konyhai alkalmazott, aki mr nem dolgozik nluk. Nyilvn leesett, hogy azrt nem, mert Hank, aki kpes volt egy ilyen receptet kitallni, kicsit tlkpzett volt konyhai kisegt?nek s valszn?leg elment mshova sfnek, vagy sajt ttermet nyitott. Akkor mg nem gy gondoltam, de az vek sorn megtanultam, hogy az ilyen Hank tpus kreatv emberhez ragaszkodni kell foggal krmmel, mg akkor is, ha a tehetsgk nem biztos, hogy zleti szempontbl sklzhat.


Ezzel meg is szletett legjabb cikknk 100 pontos krdse: hogyan lehet olyan munkakrnyezetet teremteni, amelyben a vilg Hank-jei szabadon tudnak kitallni elkpeszt? j tleteket s megoldsokat?


Az els? s legfontosabb, hogy meg kell tanulni tisztelni s nem leszlni a kreatv munkt! Ha azt szeretnd, hogy a frontvonalbeli dolgozid ne csak kedvesek, hanem kreatvak is legyenek, akkor teremtsd meg ennek a lehet?sgt! Ha valami olyat tesznek, ami tlmutat a munkakri lersukban megfogalmazott feladataikon, akkor engedd, hogy rszesljenek a haszonbl is! Emeled meg a fizetsket, adj nekik prmiumot, ismerd el mindenki el?tt, hogy ez igenis az ? tletk volt, legyl bszke rjuk! Ne sajnld a pnzt a munkatrsaid tleteire vagy a mr kiforrott tletek megvalstsra!



gy tett a fent emltett Ricksaw tulajdonosa is. A sztorihoz hozztartozik, hogy az ttermek a mai napig forgalmas helyeken, irodahzak aljban vannak, teht nyilvnval volt, hogy ebdid?ben a clkznsg nagy rsze irodai dolgozkbl fog llni. ?k pedig szrakoztat krnyezetre vgynak, legalbb abban az egy rban, amg megebdelnek. Korbban vgzett kutatsokat alapul vve az tteremlnc tulajdonosa tudta azt is, hogy egy hely hangulatt els?sorban a zene hatrozza meg - jtkos, felismerhet?, de progresszv. Ezrt gy dnttt, hogy az ott dolgozknak fizetni fog azrt, hogy folyamatosan frisstsk a lejtszsi listt: 1 dollrt ad minden olyan dalrt, ami vgl valban megszlal majd az tterem hangszribl. Ez remek mdja volt annak, hogy a megfelel? zene megtallsra sztnzze a beosztottakat, akik gy kreatv mdon megtalltk az tteremlnchoz, az aznapi menhz vagy ppen az aktulis id?jrshoz legjobban passzol trackeket.


Sose felejtsd el, hogy valszn?leg nem fogsz olyan beosztottat tallni, aki a munkjval lmodik, de olyat tallhatsz, aki gy tekint a te vllalkozsodra, mintha az a sajtja lenne! Mindig jusson eszedbe, hogy ez egybknt nem elvrhat, ezrt az ilyen tpus munkavllalt tiszteld s becsld meg! Talld ki mivel tudod a munkjt honorlni, ?t pedig sztnzni! A Dale Carnegie Vezet?i Mesterkurzuson megtanulhatod, hogyan csinlhatsz a konyhai kisegt?b?l vilghr? sfet, aki mindekzben Neked dolgozik!


Cikk forrsa itt.